Recept Marmalade

Recept Marmalade blog high tea  (geïnspireerd op een recept van Conquinaria)

 

Nodig :

  • Een diepe pan, vergiet, kom, mes, snijplank, pollepel, kaasdoek, gesteriliseerde jampotjes 

Ingrediënten:

  • 1 kilo sinaasappels
  • 750 gram suiker
  • 100 gr donkere basterdsuiker
  • 2,5 liter water
  • Sap van een halve citroen
  • 50ml whisky

 

Voorbereiding

  • Maak de sinaasappels goed schoon door ze te schrobben met schoon schuursponsje
  • Biologische sinaasappelen zijn natuurlijk beter
  • Leg de sinaasappelen naast elkaar in een hoge pan en giet het water erbij
  • Als de vruchten nog niet onder staan, giet je er meer water bij
  • Kies geen lage pan, want de vloeistof kan dan snel overkoken
  • Leg een zwaar bord erop, om te voorkomen dat ze aan de oppervlakte drijven.
  • Breng aan de kook, sluit af met de deksel, en kook 2 uur lang op laag vuur.
  • Vis de sinaasappels daarna met een tang of pollepel uit het vocht en laat afkoelen in kom

 

Bereiding

  • Snijd de sinaasappels doormidden, verwijder vruchtenpulp met een lepel en doe in een kom
  • Snijd de schillen in smalle reepjes en doe bij het kookvocht in de hoge pan
  • De vruchtenpulp in de kom doe je in een fijn vergiet
  • Houd het vergiet boven de pan waarin het kookvocht en de sinaasappelschillen zitten
  • Druk dan met grote lepel zoveel mogelijk sap uit de pulp  
  • Daarna kun je de pulp in een kaasdoek doen of in een paar theefilters
  • Goed dichtbinden en dit kun je dan in de pan hangen
  • Breng alles aan de kook, en kook in tot de helft of nog verder tot een derde.
  • Doe suiker, basterdsuiker en citroensap erbij en roer met houten lepel totdat suiker oplost
  • Kook door totdat de vloeistof dik wordt. Dit is na ongeveer 15 – 20 minuten
  • Test of het dik genoeg is door een beetje op een koud bord te doen.
  • Als het rimpelig wordt als je erop druk, is de marmalade goed. Zo niet, dan nog 5 min. koken
  • Whisky gaat pas op het laatst door de marmelade.

 

Potten vullen

  • Laat de marmalade eerst 20 min afkoelen.
  • Bij te hete marmalade gaan de sinaasappelschillen bovendrijven in de jampotten
  • Vul jampotten tot de rand en draai de deksels er stevig op
  • Zet de potten ondersteboven op een handdoek.  Zo trekken ze vacuüm.
  • Plak etiketten op de potten. Hierop zet je wat erin zit en wanneer het is gemaakt.
  • Als deksel van pot een klikje geeft, zijn die niet goed vacuüm gezogen
  • Deze pot maak je dan als eerste op en deze bewaar je in de koelkast.
  • Andere potten blijven maanden goed in de voorraadkast.

 

Steriliseren :

Plaats de potten in grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng aan de kook en laat 15 minuten doorkoken. Dan ondersteboven drogen op schone theedoek

Minder suiker
Toen ik het met mijn moeder erover had dat er zoveel suiker in de marmalade zit, gaf ze aan dat zij deze vroeger ook wel maakte met gelatine en wat minder suiker. Hiervan zullen vast wel recepten te vinden zijn, mocht je voor een gezondere versie willen gaan. 

 

 

© 2010 - 2022 Styling and Living | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel